Jag hade varit hemma ett par veckor sen Cap verde resan och jag hade kommit in i ett skolflow och kände att det var sista terminrycket innan examen. Det började bli vår vilket gjorde jäättte mycket kring min energi och ork (påverkas väldigt mycket av mörker, grått och mörkt). Så våren tajmade in perfekt!

Utöver skolan och extra jobbet så började jag tänka kring vad jag exakt skulle göra efter examen. Jag hade en plan men jag visste inte vilken ände jag skulle börja i. Om jag inte hade en plan för en tid framöver fick jag lätt panik eller snarare en grov panik. Och eftersom mina tankar blandades med nuet och väldigt långt fram i tiden blandat med extremt kontrollbehov (många med ADHD kan få ångest när dom känner att dom inte har kontroll) så ville jag ha en plan för – vad händer efter examen/dra igång eget, hur kommer sommaren bli utan sommarlov för första gången på flera år, ska jag börja dejta osv. Ämnena var blandade men fokus var starta eget/jobb, plan för sommaren och en relativt strukturerad plan för lovelife/dejting livet (yes även här krävs en plan).

För att jag led av problem kring struktur och rutiner är plan för det mesta något sätt att täcka upp mina brister och ett sätt att ha kontroll över ångest/oro. Hade jag ingen plan så visste jag att sommaren skulle bli katastrof, hade jag ingen plan över jobb/starta eget som antagligen skulle dra igång efter sommaren så skulle det även där med katastrof.

När jag studerade hemma blev då många pauser (rastlösthet), då började jag skriva ner tankar och idéer kring hur jag skulle göra med alla planer och vad dom skulle innehålla. Jag var tvungen att skriva ner allt direkt annars försvinner det på några sekunder eftersom hjärnan gick på högvarv konstant. Alla tankar och ideer samlade sig på några papper och jag visste att jag skulle ha en plan över det mesta relativt snart framöver. Jag önskade dock att jag kunde göra som Dumbledore i Harry Potter – dra ur tankar med staven och lägga i en tankebrun där alla tankar samlade sig haha.

För några år sen hade jag inte vetat varför jag fått panik över saker och ting. Jag förstod inte alls för 6-7 år sen varför jag hade en enorm panik inombords när väl sommarlovet drog igång och jag inte visste vad som skulle hända till hösten. Det är för jag behöver kontroll i den mån det går och alltid ha en plan över det allra mesta. Det kan låta oerhört märkligt men det finns nästan alltid en plan över allt jag gör. Allt från jobb, uppdrag, dejting, träning osv för att jag ska ha ett inre lugn. Det är något jag än idag jobbar med, att chilla lite med vetskapen att jag inte kan ha kontroll över allt och att det är okej. Fortfarande frustrerande men det blir bättre med tiden. När jag blir frustrerad blir jag ledsen och otålig, ibland lite otrösligt. Jag gillar inte att vänta och det har säkert med en del erfarenheter att göra i kombo med brist på tålamod. Jag gillar inte kanske, vi får se eller vänta – jag gillar raka besked och bra planer, då mår jag bra, känner mig trygg och får ett inre lugn.

Author

Write A Comment