Tillbaka där jag var sist – sommar en adhd årstid. För inte det är inte helt ovanligt att jag tappar balansen och hittar inte lagom.

Min kropp mådde bra och även jag mådde bra. När jag mår bra då gasar jag extra, och här skulle jag behöva en extra handbroms men jag kör och har svårt att hålla balansen. Just i detta fall var det sova, träna mycket och vara uppe sent. Som jag sa tidigare så var och är sommaren min bästa årstid och hela jag mår betydligt bättre än från oktober till mars. När jag mådde så bra så vill jag göra så pass mycket saker, träna varje dag och vara uppe sent – och detta är ingen bra kombo. För skulle jag träna varje dag skulle jag behöva sova i tid (eller ja i min ”i tid” i alla fall då jag inte somnar förens 01 men jag kunde absolut inte slarva med sömnen om jag skulle träna så pass mycket som jag gjorde. Sen ville jag göra väldigt mycket andra saker – tids och energikrävande och därför var det extra viktigt för mig att sova.

För utan sömnen blir jag sliten och går sönder/skador kommer och jag blir störd utan sömn- bokstavligen. Även fast jag hittills funnit massa verktyg så var det där med balansen inte riktigt funnen. Så efter att tränat i stort sett varje dag i 6-7 veckor så började jag skada mig (inte tillräckligt med återhämtning) och detta resulterar i att jag får backa några steg och köra rehab som är det sista jag vill. Jag tappade även humöret ett flertal gånger för jag sovit för lite och gjort för mycket saker.

Mitt behov av sömn var stor och jag var mer eller mindre medveten om det men kunde på något jäkla vis inte hålla mig och körde på en då. Min kropp sa inte bara ifrån av trötthet, ömhet och allmänt sliten utan svettningar, irritation och andra småtrevliga grejer kom fram när jag hållit ett högt tempo med flertal saker men inte skött min återhämtning. För det var allt eller inget, gasen i botten eller totalt stilla – med andra ord ingen balans och så har det i stort sett sätt ut under livet.

Balans – så jäkla svårt att få till fortfarande i livet men nu är jag betydligt bättre. Jag vet om att jag måste hålla mig i miljöer (både privat och jobb) där jag måste gasa ordentligt alltså köra stenhårt och därefter total vila, för att jag och min kropp ska må bra och få sinnesro. Och med gasen i botten innebär inte slarv med återhämtning men fler timmar av dygnet går till hårdkörning av bland annat jobb. Varför är det så? Ingen aning men det är antagligen ADHD:n som gör att det är så. Jag behöver ta ut mig helt för att sen ha total vila. Jag har t.ex. svårt att träffa massa vänner hela tiden, vardagar, helger och göra saker konstant och det är för jag verkligen behöver vila och det har att göra med 1) att jag tar ut mig helt 2) jag ’är intryckskänslig – ljud, ljus, rörelse – allt sugs in i min hjärna och gör mig lite tröttare än dom flesta utan diagnos. Jag själv mår inte det minsta dåligt av att vara hemma, eller bara äta middag med någon i lugn och ro men många personer under åren har tyckt det varit väldigt konstigt varför jag är som jag är men också varför jag valt att göra som jag gör – det till vill säga inte göra tusen saker som dom allra flesta. Min introverta sida behöver få vila, kolla film, sova, gå promenad, äta godis, träna, prata, äta och bara få va.

Med åldern vet man mer. Man vet vad man behöver och hur man fungerar. Oftast hittar man verktyg och strategier och ibland inte. Det med balans kan vara riktigt svårt, speciellt om man vill mycket – då kan det bli riktigt jobbigt. Men det är viktigt att ha långsiktiga konsekvenser att det man gör. T.ex., okej slarvar jag med sömnen en natt – hur kommer det påverka mig? Ja kanske inte jätte mycket. Om jag slarvar med sömnen/återhämtningen i en vecka vad får det för konsekvenser? Med en diagnos, speciellt ADHD kan dom härliga impulserna dra igång och vilja att haka på massa kul, göra mycket saker som till följd kan göra att man får alldeles för lite återhämtning resultera i ett riktigt dåligt mående. Vad vill jag säga med detta? Ja balans i livet är svårt och det vara extra klurigt tillsammans med en diagnos men att slarva medvetet som när jag tränade varje dag, sov för lite, va uppe försent, gjorde tusen saker som dränerade min energi – det var liksom bara en tidsfråga innan kroppen och hjärnan skulle säga ifrån och är det värt det då?

För att palla ett högt tempo men även ett normalt tempo behövs återhämtning i form av sömn och rörelse. Slarvar du med sömnen så hinner kroppen inte bygga upp sig (kropp och hjärna) och fortsätter det under en längre tid kan det bli större konsekvenser. Så ta hand om dig och din kropp – hur kul och spännande saker man än må ha omkring sig.

Author

Write A Comment