Yes ticsen, dom har hängt med en del genom åren och har ständigt skiftat och beroende på hur stressad jag varit så har dom kommit och gått och ändrats.. Det behöver inte ha med min adhd att göra eller ticsen behöver ingen diagnos i sig men kan det hänga ihop? Absolut men inte nödvändigtvis..

Mina tics om man nu kan kalla vissa av dom ticks började redan när jag var liten i lågstadiet.. Varje gång jag skrev var jag tvungen att sudda 3 gånger – det vill säga jag såg att jag skrivit fel och fick skriva fel 2 gånger till för att sudda 3 gånger – märkligt? Ja kanske.. Det va säkert mer saker som hände runt den åldern och skulle jag djup dyka i mig själv skulle jag säkerligen finna fler.. Jag vet bara att mamma blev jävligt irriterad och hon tappade det helt flera gånger och tro mig jag hade gjort det själv om min unge var tvungen att sudda 3 gånger varje gång det vart fel med en matteläxa en sunkig tisdagskväll.

En dag när mina ”resa” från jag fick min ADHD diagnos till det jag gör idag kommer jag komma in på mer detaljera hur tufft, påfrestande och extremt stressigt det varit hemma när jag bodde hos mina föräldrar men även idag. För det har ett starkt samband.. När det va som mest extremt hemma var mina ticks/fix så jobbiga. Jag var tvungen att stänga av kontrollen på ett visst vis, dra i handtagen osv.. Mer om det sen!

Som sagt ticsen, fixen eller trixen – vad man nu vill kalla det har varit jobbigt och är idag fortfarande jobbigt. I högstadiet var jag tvungen att ta på fotbollsstrumporna på ett visst vis, smörja in kroppen efter duschen i en viss ordning. Dom kanske inte var speciellt många men dom har kommit och gått och andra har bytts ut mot nya.

Idag då? .. 4 ryck i handtaget i ytterdörren och måste kika ut ur titthålet på ett visst sätt.. Det är ju rätt komiskt nu när jag sitter och tänker på det haha, men så är det och jag försöker vänja av mig det. Det kan ha med att göra med vad som hände hemma när jag bodde hos mina föräldrar och behovet att göra så blir större när det är stressigt runt omkring mig. Har det blivit bättre?JA! Annars då? Händerna tvättas VARJE gång jag kommer hem och varit utanför ytterdörren, egentligen inte jätte konstigt men jag gillar som sagt inte bakterier. Använder gärna jackan/tröjan för att öppna vissa ytterdörrar, dörren till kylvarorna på ICA, gärna något mellan fingret och ”slå in koden till kredit kortet” knapparna. Jag vet att andra människor går och lägger sig utan att ha duschat efter jobbet direkt i sängen – men igen – i min säng är det nyduschat som gäller för där sover man och har sex, då är det rent och gärna ”byxor som suttits på tuben och bussen” fritt liksom.

Utöver mina ryck i handtaget, kika i kikhålet och bakterierädsla så är jag beroende av handkräm och läppsyl men även vatten. En tjej jag hängde med för några veckor sen sa: ”Men Ea glöm inte handkrämen haha” – för jag hade precis tvättat händerna. Alltså jag smörjer inte händerna 24/7, men varje gång jag tvättat händerna. Jag gillar helt enkelt mjuka och härliga händer och läpparna också 🙂 Och vatten för jag ofta är törstig och vill behålla en bra vätskebalans. När drog dom här härliga ticsen igång? .. Någonstans på högstadiet och då garvade dom flesta åt mig men sen i gymnasiet så började folk ta med sig vattenflaska för jag hade det. Är detta normalt? Ingen aning, för vad är ”normalt” egentligen? Så länge jag inte skadar mig själv eller någon annan, men inte heller håller på med ticks som håller mig hemma och måste ”ticsa loss” i flera timmar så fortsätter jag gärna med bakteriefritt och rent i sängen, lite ryck i handtagen och lite kik i hålet. Och smörja händerna och läpparna är ticks jag kommer fortsätta med till jag är 80, rynkig och trött. Och vatten kommer jag aldrig sluta fylla på heller.

Och vad händer om jag inte gjort det? Förut fick jag ångest och kunde inte somna förens jag gjort allt men idag är det betydligt bättre. Okej kanske inte bakterierna med handtag och så men dra i handtaget grejen och det, de är inte lika jobbigt eller ångestframkallande. Och när jag vet att jag glömt göra dom sakerna så 9 gånger av 10 så bryr jag mig inte.

Tics kan vara jobbigt och jävligt störande för en själv och andra. Om det är så pass jobbigt kan man bli utredd för vad det kan bero på och vissa fall kan det vara tourettes syndrom – som innebär att man har motoriska och en eller flera vokala tics eller diagnosen OCD (obesessive – compulsive disorder) som är tvångssyndrom och är en psykiatrisk diagnos som kännetecknas av upprepande ritualer eller tankar. Dessa 2 diagnoser är inge ovanlig kombo tillsammans med ADHD. Nu säger inte jag att alla med tics måste ha diagnos som ligger i grund för det men ger ticsen eller tankar/ritualerna dig ångest så kan det vara värt att söka hjälp för det.

Author

Write A Comment